Εκτενές ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού Stern φέρνει στην επιφάνεια κάτι εντελώς προφανές που, όμως, όταν αναμεταδίδεται από ξένα Μέσα προβάλλει σε εκθετικό βαθμό τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος υγείας.
Οπως αναμεταδίδει η Deutsche Welle, το ρεπορτάζ του Stern φέρει τον τίτλο «Ο Έλληνας ασθενής», κάτι που προκύπτει από το επιτόπιο ρεπορτάζ που έκανε στο Γενικό Νοσοκομείο του Κιλκίς. Στον υπότιτλο, που συνοδεύει ασπρόμαυρες φωτογραφίες από ένα κτίριο σε εγκατάλειψη, διαβάζουμε: «Τίποτα δεν πάει καλά στην Ελλάδα. Η χώρα εξαθλιώνεται, οι άνθρωποι παραιτούνται. Σε περίπτωση που αρρωστήσουν, εύχονται να βρουν γιατρό που θα τους εξετάσει δωρεάν. Όμως και οι γιατροί έχουν φθάσει στα όρια της αντοχής τους. Επίσκεψη σε μια κλινική της επαρχίας».
Το ρεπορτάζ πέραν των γενικών εκτιμήσεων για την κατάσταση, δίνει το λόγο σε απλούς ανθρώπους και κυρίως γιατρούς που αναλύουν τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Γράφει συγκεκριμένα: «Ο 34χρονος Παναγιώτης Χρονόπουλος είναι ειδικευόμενος χειρουργός στο Νοσοκομείο Κιλκίς, ένα κτίριο του 1936 με 230 κλίνες. Οι υπηρεσίες του διαρκούν συχνά περισσότερο από 36 ώρες. Κυρίως τη νύχτα έρχονται ανασφάλιστοι. Γνωρίζουν ότι το ταμείο δεν λειτουργεί. Γνωρίζουν ότι ο γιατρός δεν θα τους διώξει. (...) Είναι ήρωας; Ίσως, αν αποκαλούμε έτσι ανθρώπους που δεν θα χαρακτήριζαν πότε τον εαυτό τους έτσι. Ένας ιδεαλιστής, ένας γιατρός, ένας πολίτης. (...).
Πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα ήταν διαφορετική. Πολλοί διαμαρτύρονταν έντονα κατά της λιτότητας. Για τους καρκινοπαθείς που πέθαιναν λόγω έλλειψης φαρμάκων, επειδή τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωναν τα σπασμένα για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Οι άνθρωποι αντιστέκονταν. Σήμερα επικρατεί ησυχία. Οι Έλληνες έχουν παραιτηθεί. Κυρίως όμως φοβούνται. Είναι πλέον καχύποπτοι, αρνητικοί. Μοιάζει σαν να προετοιμάζονται μετά από έξι χρόνια οικονομικής ύφεσης, για μια μουντή εποχή. Μια εποχή που είναι προτιμότερο να αποσυρθεί κανείς στην ιδιωτική του ζωή και να μην μιλά. (...)
Οπως σημειώνει χαρακτηριστικά το Stern: «Το ελληνικό κράτος έχει αφήσει στην τύχη τους γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό στο νοσοκομείο του Κιλκίς. Εκείνοι όμως συνεχίζουν, προσπαθούν, θυσιάζονται και δεν το διαφημίζουν. Απλώς κάνουν αυτό που πρέπει. Οι συνθήκες θυμίζουν τριτοκοσμική χώρα. Λέγεται μάλιστα ότι "Η Ελλάδα είναι αφρικανική χώρα που ανήκει γεωγραφικά στην Ευρώπη"».
πηγή: thestival.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου