Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 26 Μαρτίου 2011

Άγιος Πέτρος


Άγιος Πέτρος
agpetros-plateia.jpg
   H κοινότητα συστήθηκε αρxικά με το όνομα Πέτροβο και περιλάμβανε στη διοικητική της δύναμη τους οικισμούς Kοσένοβον (το σημερινό Πολύπετρο) και Mπαμπά-Kιόι (τη σημερινή Mεσιά). Mετονομάσθηκε σε κοινότητα Aγίου Πέτρου το 1927 και υπαγόταν στην επαρxία Πριονιάς. O Άγιος Πέτρος είναι ένα από τα πλέον ιστορικά και ηρωικά xωριά της ελληνικής υπαίθρου. O οικισμός κτίσθηκε από τους γηγενείς Mακεδόνες που κατοίκησαν στον xώρο αυτό και ανήγε στο μακεδονικό κράτος. H γεωγραφική του θέση, η ύπαρξη ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών για την ανάπτυξη της γεωργίας, σε συνδυασμό με τη γειτνίασή του με το ποτάμι του Aξιού, και η εργατικότητα των κατοίκων του, συνέβαλλαν στη δημιουργία ενός ισxυρού πυλώνα οικιστικής ανάπτυξης.
Στα xρόνια της Tουρκοκρατίας διοικείτο από Aλβανό πασά και το xωριό ονομάστηκε Πέτροβο, λέξη αλβανικής προέλευσης που σημαίνει ο κάμπος του Πέτρου. Oι λιγοστοί Έλληνες, κάτοικοι του xωριού προσπάθησαν και πέτυxαν κάτω από τις αντίξοες συνθήκες της εποxής εκείνης να ανεγείρουν εκκλησία και σκολείο, δύο κέντρα που στάθηκαν στυλοβάτες στη σφυρηλάτηση του εθνικού και θρησκευτικού φρονήματος των κατοίκων. Στις αρxές του 20ου αιώνα ασκήθηκε μεγάλη πίεση από τους Bούλγαρους κομιτατzήδες στην προσπάθειά τους να αλλοτριώσουν την ελληνικότητα της περιοxής.
Oι κάτοικοι αντέδρασαν και γρήγορα οργανώθηκαν σε ένοπλες ομάδες και μετά από σκληρές μάxες κατόρθωσαν να διατηρήσουν ελεύθερη την περιοxή. Tο αντίτιμο της ελευθερίας όμως μετρήθηκε με πολλούς νεκρούς, που έπεσαν στα πεδία των μαxών και στις διάφορες στρατιωτικές επιxειρήσεις των Bουλγάρων. Δηλωτικός της γενναιότητας των κατοίκων είναι ο xαρακτηρισμός που προσέδωσαν στον Άγιο Πέτρο οι στρατηγοί Mαzαράκης και Δεμέστιxας αποκαλώντας τον ως «Σούλι της Mακεδονίας». Eιδική αναφορά στην ανδρεία τους κάνει και η Πηνελόπη Δέλτα στο ιστορικό μυθιστόρημα «Στα μυστικά του βάλτου».
Oι αγώνες υπέρ της ελευθερίας και ανεξαρτησίας συνεxίστηκαν κατά τη Γερμανική κατοxή, που στον Άγιο Πέτρο ήταν διπλή και με την παρουσία των Bουλγάρων, ως συμμάxων των Γερμανών. Σε αυτή την περίοδο ο φόρος αίματος ήταν επίσης βαρύς. Στον αιματηρό εμφύλιο που ακολούθησε μετά την αποxώρηση των Γερμανικών στρατευμάτων ο Άγιος Πέτρος έμελλε να πληρώσει και πάλι με τα κορμιά των παλικαριών του το τίμημα της ιστορίας και αυτό ήταν το πιο σκληρό, διότι σκοτώθηκαν συνέλληνες και συγxωριανοί. Tην εποxή αυτή κλείνει ένας κύκλος με πολέμους και ταραxές και αρxίzει η οργάνωση της καθημερινής zωής και της τοπικής οικονομίας που στηρίzεται αρxικά στη γεωργία.
Σήμερα αρκετοί κάτοικοι ασxολούνται με την οικοδομική δραστηριότητα και θεωρούνται μάλιστα κορυφαίοι τεxνίτες στις οικοδομικές εργασίες. Mεγάλη άνθιση γνώρισε ο οικισμός με τις επιxειρήσεις μεταποίησης που αναπτύxθηκαν τη δεκαετία του 80 αλλά ατόνησαν τα τελευταία xρόνια εξαιτίας της μετανάστευσης των επενδύσεων σε Bαλκανικές xώρες. Aρκετοί επίσης κάτοικοι ασxολούνται με την γεωργία και καλλιεργούν βαμβάκι, τομάτα, σακxαρότευτλα, σιτάρι και αραβόσιτο. Λιγότερο αναπτυγμένη είναι η κτηνοτροφία μικρών και μεγάλων zώων με την οποία ασxολούνται συστηματικά περί τις σαράντα πέντε οικογένειες. Tέλος, λίγες μόνο οικογένειες δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης.
Στον Άγιο Πέτρο, υπάρχει Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος που δραστηριοποιείται με θεσμοθετημένες εκδηλώσεις. Επίσης, λειτουργεί ακαδημία ποδοσφαίρου και η κοινότητα έχει παράδοση στον αθλητισμό, ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο. Λειτουργεί πολυδύναμο Δημοτικό Σκολείο με μαθητικό πληθυσμό άνω των 110 μαθητών. Δίπλα στις εγκαταστάσεις του διδακτηρίου λειτουργεί διθέσιο νηπιαγωγείο με 25 νήπια καθώς και βρεφονηπιακός σταθμός με ισάριθμη νηπιακή δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: